Ingen har undgått att viruset med det formella namnet COVID-19 som upptäcktes i slutet av 2019 och har lamslagit i princip hela världen. Flyg har ställts in, båtar har fått stanna i hamnar och inte minst har många sportevenemang fått skjutas fram på obestämd tid eller blivit helt inställda. Viruset påverkar oss alla och även om många älskar sport så går vår hälsa och våra liv före allt annat. Det är lätt att vara efterklok och tro att viruset inte kommer smitta en men i slutändan är ingen immun tills en tid efter att ha blivit smittad eller genom att ha fått vaccination. Just nu finns inget vaccin för allmänheten. Det påstås i augusti 2020 att Ryssland tillverkat ett vedertaget vaccin men det återstår att se om det fungerar eller är verkningslöst.

Hur påverkas sporten?

Som redan sagt blir sporten mycket lidande av att viruset sprids över hela världen. Inte minst de stora föreningarna som spelar internationellt drabbas hårt. Det beror på att flygtrafiken är lamslagen. Visserligen går en del privatflygplan men inte ens dem kommer undan viruset. Flygplatser har brist på personal och många flygbolag har fått göra nedskärningar i sina respektive verksamheter. Tråkigt, men det är en naturlig konsekvens av att ett potentiellt livshotande virus sprids. Till dags dato har många hundratusen dött i världen vilket i dagsläget inte innebär att det är extremt dödligt utan svagt till måttligt dödligt.

Spelare som ansluter till exempelvis fotbollsklubbar måste sitta i karantän i fjorton dagar. Det beror på att det tar så lång tid för en smittad att bli av med viruset. Oavsett om personen är smittad eller inte genomgås en karantän om inte föreningen vill annat. Det är okej att en person som vid test inte visar sig vara smittad får skippa karantänen. Men det är upp till föreningarna och ligorna att avgöra.

Sporten drabbas också av att ingen publik tillåts närvara vid matcher. För att fira om och när viruset är under kontroll och inte sprids lavinartat kan en fotbollstårta från din tårta vara mycket uppskattad att bjuda på till nära och kära. Det här viruset är kanske inget vi glömmer i första taget men det blir skönt för de flesta att återgå till sina normala liv och levnadssätt.

Fotbollen är en stor publiksport. De största arenorna i världen rymmer kring 100.000 personer och fler vilket är som att placera en medelstor stads hela befolkning på en och samma plats. Det är förståeligt att det ur smittskyddssynpunkt inte är lämpligt att anordna fotbollsmatcher med publik just nu. Som tack och lov kan fotbollsfans titta på de flesta matcher via tv eller internet.

Fotbollsklubbar har just nu svårt att värva och sälja spelare. Klubbarna vill inte ta onödiga risker när börsen är instabil samtidigt som klubbarna blöder rent ekonomiskt. Det senare beror på att avsaknad av publik åstadkommer bortfall av intäkter som håller klubben i drift rent ekonomiskt. Många ur personalstyrkor har permitterats eller blivit avskedade. Hur framtiden för fotbollen kommer se ut är svårt att sia om men det lär bli mycket bättre när ett fungerande vaccin finns att tillgå.