NFL, National Football League, är en professionell liga för amerikansk fotboll som spelas med en oval boll. Det är alltså inte samma sport som vi i Europa kallar för fotboll utan denna sport påminner mer om rugby, vilken den dock inte ska förväxlas med. I USA är detta den största och populäraste sporten i hela landet och när det vankas finalmatch, den så kallade Super Bowl, följer nästan 90 miljoner amerikaner matchen, via TV, internet, radio eller direkt på plats. Amerikansk fotboll har även spridit sig utanför landets gränser och både Super Bowl och andra NFL-matcher sänds i flera länder. Här tar vi upp de senaste nyheterna.

Uppdaterade regler

Inför säsongen 2018 har det rörts om i grytan och flera regler har ändrats och lagts till. En av dessa är att farliga tacklingar kommer resultera i hårdare bestraffningar. Då en tackling sker med toppen av hjälmen kommer ett straff på 15 yards utfärdas, vilket kommer gälla mer eller mindre alla tacklingar där spelaren går in med huvudet först.

original (1)

Anser domaren att tacklingen var avsiktlig kommer det innebära avstängning för resten av matchen. Andra regeländringar är att det inte längre behövs göras ett extrapoäng efter touchdown, att utvisningar kan ske från domarens övervakningsrum i New York samt hur en mottagning får se ut.

Festen i Vita Huset ställs in

Festen i Vita Huset som skulle ha hållits för Super Bowl-vinnarna Philadelphia Eagles har ställts in. Detta efter att både spelare och tränare har valt att bojkotta festen. Bakom detta ligger president Trumps uttalande om knäböjande spelare under nationalsången. Det hela började med att spelare valde att knäböja då nationalsången spelades, som en slags protest mot rasism. De menade att de inte ville stå upp för ett land som trycker ner den svarta befolkningen.

NFL valde tillslut att införa en regel om att alla måste stå upp under nationalsången, vilket fick Trump på gott humör. Han menar att om man inte gör det, hör man inte hemma i USA.

Inte bara fotboll

En annan sport som är starkt förknippad med amerikansk fotboll är cheerleading. Cheerleading-lagen dyker upp innan matcherna och i avbrotten och underhåller publiken med sin positiva energi och sina imponerande konststycken. Det har dock visats att alla cheerleaders inte används till rätt syfte.

Det uppdagades nyss att flera av NFL:s lag anställer falska cheerleaders som istället för att få en plats i truppen, endast anställs för att attrahera rika män som har köpt biljetter till matcherna. New York Times har inlett en granskning och kunnat visa på missförhållanden. Kvinnornas liv styrs i detalj av lagen och betalas endast minimilön, samtidigt som de tvingas bära utmanande kläder.