Många är viljorna som ska samsas i familjen under semestern. Generellt är det roligt om familjen kan göra aktiviteter tillsammans, oavsett om det är smått eller stort, vila eller lek, en lång resa eller en dagsutflykt till badet. Barnens ålder har självklart en stor del i planerandet av den perfekta semestern men framför allt borde den perfekta semestern vara mer kravlös. Kravlösa dagar ger tid till eftertänksamhet och nedvarvning – kvalitetstid för hela familjen.

En semester kan se olika ut och det ena utesluter inte det andra och inte heller bör din semester jämföras med andras semestrar och på så sätt leda till prestationskrav. Dessa skapas i samhället, i de grupper av vänner du rör dig med och av nyheter och sociala medier. Er semester är till för att få er familj att vila och bryta de normala rutinerna för att samla energi till höst och vinter.

Hur får man pengarna att räcka?

Ett vedertaget tips är att spara regelbundet och under en lång tid, både små slantar och större när det finns utrymme. Barnen kan hjälpa till att spara och lär sig då om ekonomi och ni får en gemensam nämnare att spara till – eran semester. De vuxna i familjen bör ta ansvaret att anpassa semesterns mål med vad ekonomin tillåter och vad som står tillbuds i familjens närhet.

Fun at the beach

En familj som bestämmer sig för att inte resa bort har ändå flera möjligheter hemma. Utforska närområdet och nyttja alla de evenemang och möjligheter som ordnas inom kommunerna. Kanske har grannen också bestämt sig för att vara hemma? Perfekt! Ni kan tälta i trädgården eller runt knuten tillsammans, skapa äventyr med båda familjerna, grilla korv på området eller varför inte dra ihop till en fotbollsturnering med både barn och föräldrar?

Resa iväg med familjen

Det är viktigt att skapa normala förväntningar och läsa på om destinationen innan. Varför inte ta lokalbussen till grannbyn en dag? Det är spännande för både stora och små. Det är även viktigt att vila och varva ner emellanåt, inte bara utforska och uppleva hela tiden. Upplevelser både tar och ger energi så det gäller att balansera mellan dessa två. Kom även ihåg att dyraste upplevelserna inte betyder att de är de bästa!

download

Det finns flera familjer som är ute på semester och precis som ni kanske lämnar ett stort hus eller en central lägenhet helt tom i flera veckor. Våga prova att byta hus med varandra! Det är ett sätt att spara på kostnaderna samtidigt som man bor bekvämt och på köpet lär känna en ny familj från en annan sida av landet eller jordklotet. Att ha en inflyttad husvakt är inte heller så dumt.