Att köpa bil är både kul och spännande men hur vet man om man har köpt rätt bil? En bil ska ju både vara hållbar, ge körglädje och vara praktisk på en och samma gång. Ska man läsa bilrecensioner, provköra och kolla av med andra bilägare vad de ha för erfarenheter kring det specifika fordonet som man själv funderar på att köpa? Ja, det är en bra start för få en bild av om bilen är värd att inhandlas eller inte. Vidare kan det vara en god idé att tidigt fundera på vilket drivmedel motorn ska ha – bensin, el, hybrid eller gas? Alternativen till fossila bränslen är åtskilliga idag!

Nytt eller begagnat?

Frågan är verkligen i högsta grad befogad vad det gäller bilköp. Priset på en bil faller direkt då den körs utanför bilhandlaren. Faktum är att prisfallet är som störst de första fem åren på en nyinköpt bil – då har den förlorat nästan halva sitt värde!

original

Vilket innebär att en bil som kostade 250.000 kronor i nypris efter endast fem år i trafik går att inhandla för 125.000-135.000 kronor i begagnat pris. Jämför detta med känslan av att inhandla en helt ny bil och bestäm sedan själv om den känslan är värd detta i pengar eller inte. Prisfallet skiljer sig en del mellan olika bilmodeller – dock faller alltid nybilsvärdet fort!

Nu för tiden finns det många olika aktörer som underlättar när man ska köpa både nytt och begagnat. När man köper en ny bil så finns det seriösa bilaffärer som gärna låter dig provköra och som kan berätta om de olika för- och nackdelarna med sina bilar och de olika modellerna.

Är du ute efter en begagnad bil så finns det aktörer som KVD, där bilarna besiktas av professionella besiktningsmän innan de säljs. Det gör att du får reda på bilens skick när du ska köpa till exempel en volvo v60 och därmed slipper köpa ”grisen i säcken” som annars lätt kan hända. Vill du till exempel köpa en volvo v60 så kan du gå in på kvd, surfa runt bland deras stora utbud av volvo v60 bilar, därefter när du har läst om bilarna och bestämt dig för någon som verkar vettig. Så lägger du helt enkelt ett bud på just den bilen, och sen funkerar det precis som på en vanlig auktion.

Bensin, diesel, gas eller el?

Idag består bilmarknaden av en mängd olika drivmedelslösningar. Lägg därtill att 2018 miljöpremie för gas- och eldrivna laddhybrider ökades till 35.000-60.000 beroende på bilmodell och i vilken utsträckning bilen helt eller delvis gick på förnybara bränslen.

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjE0NzU2OTk7czoxOiJ3IjtpOjMyMDA7czoxOiJoIjtpOjMyMDA7czoxOiJjIjtpOjA7czoxOiJzIjtpOjA7czoxOiJrIjtzOjQwOiJjOTVjOTM0NTgwN2IyNDc3MGJhODNlNDEyNDlkOTYzYzljYThiM2Q3Ijt9

Tidigare har det inte riktigt varit lönsamt att satsa på nytillverkade el- gas- och laddhybrider. I och med den nya miljöpremien gällande ekologiska bränslen kan man idag med klarhet säga att det på sikt lönar sig att välja en miljöbil som inte går på bensin eller diesel vid ett nybilsköp. Oavsett om miljöbilarna är dyrare att köpa initialt. Beräknar man inköpet över en 10 årsperiod kommer miljöbilen ändå att löna sig!

Behov, utseende eller körglädje – vad ska styra?

Man vill såklart ha ut alla delarna av ett bilköp; utseende, körglädje och att den tillfredsställer de behoven man har i ägandet av en bil. Har man ett litet lantställe som ska renoveras kan det behövas köras dit renoveringsmaterial, då passar kanske en större bil bättre – eller i alla fall en bil utrustad med dragkrok. I första hand bör det förstås vara behoven som styr vilken bil ni väljer att inhandla. Sekundärt är förmodligen utseende och körglädje – finns det också är det förstås pluspoäng! Sedan kommer det förstås till hur stor plånboken är. Köp inte en bil som sväljer ekonomin varje månad i form av ett billån!