Det är väldigt vanligt att privatpersoner tar lån idag. Det är så vanligt att det nästan hör till ovanligheten om en person inte lånar pengar. Det finns vissa lån som är lite större och kanske svårare att få om man befinner sig i en sådan här situation att man till exempel behöver låna pengar till en bostad. Eller så kanske man behöver pengar snabbt och då kan man enklare få kontakt med ett kreditinstitut och bli beviljad ett lån. Det är mycket som kan skilja lånen åt från varandra, men det är viktigt att titta extra noga på två saker; ränta och återbetalningstid.

Olika former av lån

Det finns många olika former av lån och beroende på vilket ändamål man har med att låna pengar så kan olika lån passa bättre eller sämre för just en själv. Om det handlar om att ta ett lån på väldigt mycket pengar så kan det vara smart att gå till sin bank och prata med en expert. Om det däremot handlar om mindre summor så kan man använda sig av en lånförmedlare online. Det finns många olika plattformar för den här typen av tjänst och det är där väldigt enkelt att se vilka lån som kan vara bäst lämpade. En annan fördel med att använda sig av en förmedlare är att det endast kommer göras en kreditupplysning i ditt namn. Vidare i denna text kommer du kunna läsa lite mer om de olika låneformerna som finns och när de kan vara passande för dig. Tänk på att det är viktigt att endast ta ett lån om man tror att man kommer kunna betala tillbaka detta i framtiden. Annars kan man sätta sig i en jobbig situation.
kreditkort

Sms-lån

Om man behöver en mindre summa pengar snabbt, låt oss säga att tvättmaskinen har gått sönder och du måste direkt köpa en ny men får inte pengar förrän om några veckor, så kan det vara smart att låna pengar utan säkerhet lite dyrare, men bli beviljad direkt. Sms-lån är något som man kan använda sig av på ett effektivt sätt om man är smart. Men man ska också passa sig eftersom det i vissa fall gör att man binder upp sig på att betala en hög ränta och under en lång tid. Se över de här faktorerna noggrant innan du tar ett sms-lån. Och kom ihåg att man aldrig ska ta ett sms-lån för att betala ett redan befintligt lån. Då är det bättre att be banken om hjälp genom ett samlingslån.

Bolån

Det absolut vanligaste lånet som svenska privatpersoner tar idag är ett lån för att kunna ha råd med att köpa en bostad. Det finns olika former av bolån eftersom man kan använda dessa för att köpa ett hus, en lägenhet, ett fritidshus och så vidare. Det man först bör göra är att man gör en kalkyl över hur mycket köpet kommer kosta, hur mycket man kommer kunna betala av varje månad och hur länge man ska låta det här lånet löpa. När det kommer till just bolån så brukar återbetalningstiden inte spela jättestor roll. Om man planerar att bo i bostaden livet ut så kan man ju lägga upp en plan att huset ska vara avbetalat när man går i pension åtminstone. Sedan kan man ju välja att betala av mer när man själv känner för det.

Banklån

Om man vill låna en större summa pengar men inte har något särskilt ändamål, som att köpa ett hus eller en bil till exempel, så kan man gå till sin bank och be om ett lån. De lägger då upp en passande plan för dig. Man kan göra detta om det är så att man kanske har flera mindre lån som man hellre skulle vilja lägga i ett samlingslån. Då köper bank

en upp dina gamla lån, betalar tillbaka dem och sedan är det bara ett lån till banken som du behöver fundera på.
bild på banker

Billån

Att låna pengar för att köpa bil är den näst vanligaste formen av lån som svenska privatpersoner tar idag. Det är viktigt att man tittar på återbetalningstiden. Det här är extra viktigt eftersom om man köper en bil som man planerar att ha i fem år men återbetalningstiden på lånet är sju år så kommer man ha två år efter det att man inte längre har bilen men man måste fortfarande betala för den.