Coronakrisen har påverkat oss alla på ett eller annat sätt. Vi måste göra uppoffringar gällande främst social samvaro och får inte umgås på samma sätt som tidigare i det allmänna rummet. Nedan kommer flera tips på vad du kan göra för att ha roligt ensam eller tillsammans med andra i sommar.

Träna

Att träna och vara ute i den friska luften samtidigt som du exponerar dig för sol är utmärkt. Det kan du göra tillsammans med en vän eller själv. Har du en partner så är det bäst val av träningspartner ur ett smittspridningsperspektiv då ni konstant delar vardag. Det är bra att träna utomhus och öva yoga, löpträna eller kanske träna på ett utegym om ett sådant finns tillgängligt.

Bakning

Att baka en midsommartårta eller någon lättsmält bakelse som passar under en ljummen sommarkväll är en mycket bra idé. Se till att tvätta händerna och gärna använda handsprit från apohem för ändamålet. Det är viktigt att hålla sig ren från smuts, bakterier och eventuellt viruset Covid-19 för att dels skydda dig själv från smitta och dels för att inte smitta andra. Faktum är att god handhygien enligt experterna är viktigare än många andra knep.

Resa

I Sverige är det inte olagligt i dagsläget att resa inom landet om du är svensk medborgare och dessutom är bosatt här. Därför kan du som exempelvis umebo resa till Stockholm eller annan ort i södra Sverige om du vill. Var dock extra noga med att hålla avstånd till andra personer (främst främlingar) om du befinner dig i annan ort än den du är bosatt i. De kan vara bärare av viruset även om du tror att de inte är det.

Undvik om du kan att resa utomlands särskilt för rena turist- och semesterresor. Det är inte kul att bli strandsatt i ett annat land under en rådande pandemi. Även om det är grönt ljus just nu att åka till ett land kan situationen snabbt ändras och dess gränser kan stängas för resor ut ur landet. Om du ändå väljer att resa utomlands är det optimala att hålla dig till Europa. Se till att ta med dig ditt blåa Europeiska sjukförsäkringskort. På så sätt har du rätt till kostnadsfri akuta läkarbesök.

Bada och sola

Som bilden till artikeln visar är det väldigt många som gillar att sola och bada under sommaren. Försök dock att hålla avstånd till andra solande och även när du badar. Lägg gärna din handduk eller ställ din solstol minst 5 m från en annan människa eller grupp av människor. Använd solkräm för att skydda dig från solen, även i Sverige. I början av sommaren kan du använda en solkräm med solfaktor 30 för att sedan efter några veckor när du börjar bli brunare än vanligt använda en solkräm med lägre solfaktor, exempelvis 15.

Solglasögon är bra att ha och då främst polariserande glasögon.

Äta på restaurang

Det är trevligt att äta på restaurang. Försök dock att besöka matstället på tider som är mindre populära. Du bör undvika att äta mat på restaurang mellan 12:00-14:00.