USA och även världen i övrigt präglas just nu av en något skakig handel där bland annat president Trump infört tullar mot EU. Det senaste beskedet är att USA tar ytterligare steg i vad som många väljer att kalla för en internationell handelsoffensiv. Den amerikanska regeringen har nämligen tagit beslut om olika kinesiska varor som ska omfattas av tull, vilket så klart satt hela marknaden i rullning och mer eller mindre obalans.
Dessa kinesiska tullar ska vara ett sätt för USA att protestera mot vad de anser vara Kinas konstanta brytande av den amerikanska upphovsrätten. Ännu har inte Trumps framtagna lista på varor effektiviserats, men den amerikanska börsen har redan haft efterkänningar av beskedet genom den oro som råder med världens mäktigaste nationer i vad som faktiskt kan kallas för handelskrig. Kina har svarat med att införa tullar mot USA till samma summa.
Stora bolag backar
Trumps frammarsch när det kommer till handeln mot Kina har lett till en viss oro på börsen där bland annat stora bolag med verksamhet i både USA och Kina påverkats negativt. Några exempel är Qualcomm som tillverkar särskilda chip till den smarta teknologibranschen. Efter Trumps besked angående de kinesiska tullarna stängde Qualcomm på minus 0,8. Även Ford, med tillverkning i Kina, backade efter att nyheten blev känd.
USA ska enligt vad de officiella beskeden säger låta tullarna mot kinesiska varor träda i kraft natten mot den sjätte juli och Kina har informerat världen om att även deras tullar mot USA ska vara i funktion från och med samma tidpunkt. Att mycket kommer hända på Wall Street efter det är därför ett faktum – förmodligen kommer inte bara den tekniska branschens stora aktörer påverkas utan även storbolagen från andra tillverkningssektorer.
Är oron riktig?
Att det pågår någon form av internationellt handelskrig mellan USA och Kina, samt till viss del även EU, är självklart en oro för världsekonomin då det kan påverka priser, avtal och andra viktiga inslag som gynnar välfärd. Hur pass stor denna oro verkligen är kan vara svårt att säga på rak arm, men det är viktigt att påpeka att det å andra sidan inte rör alla marknader.
Den typ av företag och branscher som har förmågan att omdistribuera rent globalt till nya konsumentled behöver inte alls drabbas av de kommande tullarna. Flertalet Wall Street-experter hävdar att det är köpläge inom råvaruhandeln och att oron är en överdrift av media och andra synliga parter. Priserna på exempelvis kött, frukt och bönor kan bli höga över en natt, men en hel del säger att marknaden snabbt kommer regleras och efterfrågan bli normal.